fbpx

喂呀老細 (腦細)… 拆解「腦細」和「打工仔」之間的長距離!

分享大綱

00:00 不要錯過有用資訊
03:20 究竟係「腦細」唔明「打工仔」點諗,還是相反? 看以下5句
04:30 (1) 喂呀老細,點解你會鍾意/晉升A,而唔係B㗎…
12:05 (2) 喂呀老細,你對同事唔夠好,我咃點會盡力做嘢㗎…
16:05 (3) 喂呀老細,我已經做好自己嘅工作,點解你唔升我㗎…
20:02 (4) 喂呀老細,公司嘅工作量咁大,同事都流失了,你都唔處理咩…
26:30 (5) 喂呀老細,你經常關注啲雞毛蒜皮嘅事,我咃嘅日子好難過㗎…
30:25 尚有很多「喂呀老細…」的申訴
31:20 決定一分工的去留:沒有完美的老細(腦細),沒有完美的公司/工作


About the author

Amy Leung

超過20年商界營運及企業管理經驗,涉足廣告及市場推廣、產品設計及採購、人力資源及培訓,實戰於4As廣告公司、IT Startup、上市公司。

創辦 Amy be Career,擔任「職涯服務規劃師 • 事業教練」,提供職涯規劃及諮詢服務,致力將累積的經驗和知識承傳。以1對1或小組型式,提供職業規劃、求職技巧、修改履歷表、面試演習等「搵工、見工、返工、轉工」輔導、教學及培訓。期望幫助職場人士求職、轉職順利!


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Whatsapp